Чи можна додавати крохмаль у гарячу воду?
Якщо ви замішуєте тісто з додаванням картопляного крохмалю, то для замішування використовуйте не воду, а молоко, кефір чи сметану. Перед додаванням крохмалю в гарячу рідину розбовтайте необхідну кількість крохмалю в невеликій кількості холодної рідини.
У гарячій воді набухає (розчиняється), утворюючи колоїдний розчин – клейстер. У воді, при додаванні кислот (розбавлена H2SO4 та ін.)
Якщо у картопляний крохмаль додати рідина, то вийде клейка речовина. Саме тому він дуже популярний під час приготування різних кулінарних страв. Однією з властивостей картопляного крохмалю, при з'єднанні з водою, є збільшення їх обсягом.
Крохмаль розвести в ¼ склянки холодної води. У відвар, що закипає, при безперервному помішуванні ввести розведений крохмаль і одночасно влити віджатий сік ягідний. Довести до кипіння, готувати півхвилини та швидко охолодити.