Чи можна ставити рідку опару взимку?
На приготування рідкої опари беруть 25 – 35% борошна від її загальної кількості, 2 – 3% дріжджів по відношенню до борошна опарі і воду з таким розрахунком, щоб вологість опари становила 125 – 150%. Час бродіння рідкої опари становить 3,5 – 4,5 години при кімнатній температурі.
Основне призначення опари – активація дріжджового бродіння та накопичення продуктів дозрівання (кислот, ароматичних речовин). У середньому, час бродіння опари складає близько 2,5-3 годин. Готовність напівфабрикату тіста, переважно, визначається за обсягом.
Якщо просто замісити та вибродити опару з невеликою кількістю дріжджів чи закваски, у нас вийде саме опара (або закваска), але не біга. Бігою може називатися тільки «опара» з мізерною кількістю дріжджів (у тому числі, внесених із закваскою), яка викидалася і зріла на холоді (3-5 градусів).