Чи можна заразитися сальмонельозом від варених яєць?

Людина заражається сальмонельозом, як правило, внаслідок споживання заражених харчових продуктів тваринного походження (в основному, яєць, м'яса, свійської птиці та молока), хоча до передачі інфекції можуть бути причетні й інші харчові продукти, особливо овочі, забруднені гною.

У сирі сальмонела може залишатися в живому вигляді до року, 3-9 місяців у яєчному порошку та 17-24 дні на шкаралупі яєць. Сальмонели гинуть через 5-10 хвилин за нормальної температури 70°З, можуть витримувати деякий час кип'ятіння, якщо у товщі великого шматка м'яса. При варінні яєць гинуть через 4 хвилини.

При цьому слід зазначити, що сальмонелла достатньо термостійка. Для того щоб її вбити при температурі 70 градусів потрібно обробляти мінімум 20 хвилин. А якщо обробляти за температури 100 градусів, то достатньо 3 хвилин. Висновок – і курка та яйце повинні варитись більше 3 хвилин.

loading
×