Чи потрібно знімати голови під час другої перегонки?
Якщо ви проводите перший перегін, то хвости можна не відокремлювати – зливайте тільки голови, оскільки продукт все одно буде переганятися повторно. Якщо ж відберете і хвости, Отримайте максимально очищений спирт, але це потрібно не завжди.
При другій перегонці головну фракцію відсікають із розрахунку 8-15% виходу на 1 літр чистого спирту. Наприклад, якщо самогон має міцність 40%, то одному літрі міститься 400 мл чистого спирту (для спрощення розрахунків приймаємо його міцність за 100%).
Відібрати голови необхідно за нормальної температури 64-77 градусів на початок кипіння спирту. Якщо міцність спирту-сирцю становить 20%, за таблицею можна визначити, що вони закиплять за 88-89 градусів. Хвости починають відбиратиколи фортеця при відборі падає нижче 40 градусів (при температурі 95-96 градусів).