Чим пахне Шираз?
Перша ікона австралійського ширазу у врожаї 1997 року виявляє аромати ожинового лікеру, вишні, сливи та шоколаду, відтінки лакриці, камфори та мокко.. Вино з інтенсивними ароматами ожини та стиглої сливи, відтінком прошутто і настільки стильне, що шанувальники сиру стверджують: Тоскана в ньому виражена краще, ніж сорт.
Ми вже мимохіть проговорили вище, що «сира» та «Шираз» – Це дві назви одного і того ж сорту. Перше використовується у Старому Світі, а друге – у Новому.
Самшит (славнозвісний pipi du chat) – запах котячої сечі, який знавців раніше радував у луарських совіньйонах, за нинішніми енологічними нормами — ознака недозрілого винограду. Втім, багато хто продовжує шукати його навіть у винах високої гами.
Американці недбало називають його псевдошардоні, а французькі недоброзичливці роблять Совіньйон Блан скандально популярним, порівнюючи його характерний запах з котячою сечею (Pipi de chat). Запашний букет Совіньйон складається з летких речовин: метоксипразинів і тіолів.