Чим відрізняється пастила від смокви?

Смоква – особливий вид пастили. Вона готується з тих же яблук кислуватого смаку, виснажених у печі. На відміну від пухкої пастили, яблучне пюре не збите, а уварене із цукром чи медом, з додаванням ягід. Сушиться смоква великими пластами, що лисніють, у вільному пічному дусі.

У чому різниця смокви та пастилисмокву готують із кислуватих яблук, сік уварюють із медом та ягодами. Потім маса проходить сушку в духовці. Пастилу готують із фруктово-ягідного пюре, але додають гарячий сироп та білок. Після перемішування масу підсушують у теплій духовці.

Смоква та пастила схожі тим, що в них використовуються натуральні соки або пюре із фруктів, обов'язково з яблук кисло-солодких чи кислих сортів. У Росії у минулі століття спочатку використовувалася Антонівка, але потім почали брати яблука та інших видів.

Смоква – сухуватий мармелад, схожий на пастилу, але не битий, тобто не збивається до білого кольору, а, навпаки, темного кольору, спеціально загущений і без додавання білків (як писав Похлєбкін В.). Традиційно її готували з пектинових фруктів – яблук, айви, слив, горобини.

loading
×