Чому білий хліб Булка?

І. Даль пише, що "булка – загальна назва пшеничного хліба", але насамперед цим словом називає білий хліб “німецького печива”; булки і сьогодні схожі на німецькі Brotchen – це "невеликі хлібці круглої або овальної форми".

Булкабілий пшеничний хліб(харчовий продукт, що випікається з борошна), зазвичай круглої або овальної форми. Тобто пшеничний хліб можна називати булкою. – правильно чи використовувати "булка"замість "батон" або "буханець". Так, не заборонено, спочатку bullar – будь-який їстівний виріб у вигляді кульки.

Але, спочатку, батон, як і багет — це французьке слово посох, паличка, відповідно оригінальний батон це французький довгий малий діаметр батон. Булкаце французьке слово (boule) м'яч. Так називали вихідно будь-який хліб круглої чи близької до круглої форми. Вгорі батони, внизу булки.

Булкою хліба стали називати білий хлібале не в Ленінграді. Як же вживає ці слова сучасний друк? Буханець хліба або просто буханець – для чорного (бо він не обов'язково є житнім), а булка – для білого (але без додавання слова хліб). Можливо, має значення форма випічки.

loading
×