Чому чавун краще стали?
Якщо коротко і загалом, можна сказати, що за складом чавун відрізняється від сталі вищим вмістом вуглецю, за технологічними властивостями – кращими ливарними якостями та малою здатністю до пластичної деформації..28 Mar 2009
Сталь має більшу міцність за рахунок більш низького вмісту вуглецю. Чавунні металовироби більш тендітні. Сталеві вироби використовують повсюдно: і в побуті, і у виробництві. Чавун є основою для виробництва стали.
Основна відмінність полягає у вмісті вуглецю в стали і чавуні. У стали вуглецю менше, в чавуні більше.
Вміст вуглецю в сталі до 2% чавуні більше 2%, робить сталь твердої та міцної, її можна зварювати, кувати, різати. А чавун а через вуглецю стає більш жаростійким, ніж сталь, але з допомогою пористості – тендітним. Сплав погано переносить різкі перепади температури.