Чому кінза на смак як мило?
У західній кухні кінза (як і коріандр) – пряність неоднозначна. У ній дуже багато альдегідів, органічних сполук, які можуть давати цей специфічний запах (але у великих кількостях). Саме ці альдегіди, швидше за все, відповідальні за мильний смак і запах, який багато людей пов'язують з кінзою.Sep 19, 2018
Ті, хто стверджував, що кінза на смак як мило, мали подібні рецептори нюху, які відповідають за виявлення альдегідів з мильним смаком та запахом. Згідно з Britannica, ця генетична примха зустрічається у невеликого відсотка населення, але вона варіюється в залежності від географії.
Ті, кому кінза подобається, повідомили, що має свіжий запах і майже цитрусовий смак. З іншого боку, ті, хто її не любить, порівняли аромат із запахом мила, комах, бруду, а деякі сказали, що її смак нагадує їм смак цвілі.
Характерний запах – головна причина, через яку люди не шанують кінзу. Про те, з чим асоціюється у більшості її аромат, говорить і назва рослини – коріандр (від грецького слова korios – «клоп»), і його народне прізвисько – клоповник. Винуватець запаху – дециловий альдегід, або деканаль.