Чому шпроти шпроти?

1. Спочатку консерви «Шпроти в маслі» виготовлялися з балтійського шпроту (підвид європейського шпроту), потім під цією назвою стали виробляти також каспійську тюльку, салаку, молодь оселедця та іншу дрібну рибу.Jan 28, 2014

Шпроти (лат. Sprattus) – рід променеперих риб із сімейства оселедцевих (Clupeidae). Довжина тіла до 13-18 см, маса – 10-12 г. Статевої зрілості досягають у віці 1-2 роки, живуть до 5-6 років.

Таким чином, правильно і ні шпрот, і ні шпротів. Незважаючи на деякі свідоцтва про неправильність шпротів у значенні консервів цей варіант фіксується авторитетними словниками як рівноправний.

Сировина та особливості продукту Можливі види риб: балтійська салака (оселедець), балтійська кілька (чорноморська кілька, європейський) шпрот), каспійська кілька, біломорський та атлантичний оселедець, хамса (європейський анчоус). Із салаки довжиною понад 12 см виготовляють «Великі шпроти».

loading
×