Чому треба струшувати градусник?

Сильне струшування термометр проганяє ртуть через звуження, так що вона знову з'єднується в резервуарі. Таким чином, ртуть відстає і опускається в резервуар термометра через власну інерцію.

При підвищенні температури в навколишньому середовищі (під пахвою) ртуть розширюється і проштовхується в трубочку. Але якщо температура почала знижуватись, то ртуть не може повернутися назад. Їй потрібний імпульс – і тоді термометр струшують.

Перед початком виміру скляний градусник Треба струсити: ртутний стовпчик повинен показувати менше 35 °C. Якщо термометр електронний, просто увімкніть його. Пахва повинна бути сухою.

Час виміру для ртутного термометра становить мінімум 6 хвилин, максимум 10, а електронний потрібно тримати під пахвою ще 2-3 хвилини після звукового сигналу. Діставайте градусник плавним рухом. Якщо різко висмикнути електронний термометр, то через тертя зі шкірою він додасть ще кілька десятих градусів.

loading
×