Чому в калі рослинна клітковина?

Перетравлена рослинна клітковина – клітини м'якоті плодів та інші рослинної їжі. Вона з'являється в калі при порушеннях умов травлення: секреторної недостатності шлунка, посиленні гнильних процесів у кишечнику, недостатньому виділенні жовчі, порушенні травлення у тонкому кишечнику.

Розрізняють два види клітковини: перетравлювану та неперетравлювану. Неперетравна клітковина є опорною клітковиною (шкірка овочів, фруктів, судини та волоски рослин тощо), у кишечнику не розщеплюється і повністю виділяється з калом.

Приховані кровотечі зі шлунково-кишкового тракту, або рак товстої кишки. Крім того, в калі визначається його консистенція, колір, запах, кількість жирів і вуглеводів, а також аналізується активність деяких травних ферментів.

Неперетравлена ​​клітковина діагностичного значення немає, оскільки у ШКТ немає ферментів на її розщеплення. Підвищений вміст крохмалю в калі, що з'являється при нестачі процесів перетравлення у шлунку, тонкій кишці та порушенні функції підшлункової залози, називається амілореєю.

loading
×