Чому вино з роками стає кращим?

У той час як решта продуктів не може зберігатися без охолодження тривалий час, вино може зберігатися роками, при цьому можлива зміна його кольору та смаку таким чином, що вона стає більш приємною для вживання.

Нові властивості формують нову ціну – старе вино не буває дешевим. Червоне за кілька років стає краще, втрачає терпкість і набуває жовтуватого відтінку. Біле рідко витримують понад 5 років, воно темніє, а смак краще не стає.

Вважається, що чим старше вино, тим воно краще. Насправді багаторічна витримка не завжди покращує смак, а для деяких видів, наприклад французького Божоле, вона зовсім згубна. Вино можна порівняти з живим організмом: воно дорослішає, стає зрілим, потім починає старіти і, зрештою, вмирає.

У міру того як вино старіє, суміші втрачають свої властивості і починають поступово об'єднуватися, формуючи ланки і стаючи більшими і важчими. Це зменшує поверхневу зону танінів, призводячи до більш згладженого, делікатного та ніжнішого смаку.

loading
×