Де розташований жовток у яйці?

У яйцях з малою кількістю жовтка жовткові зерна розподіляються у цитоплазмі рівномірно (ізолецитальні яйця). У яйцях з великою кількістю жовтка жовткові зерна накопичуються або у вегетативної частини яйця (телолецитальні яйця), або у центральній частині цитоплазми – навколо ядра (центролецитальні яйця).

Склад яєчного жовтка У складі жовтка 50-54% води, 16-17% білків, 30-32% жирів та ліпоїдів, по 1% вуглеводів та мінеральних речовин. Жовток 50-грамового курячого яйця важить близько 17 грамів і містить приблизно: 2,7 г білків, 139 мг холестерину, 0,61 г вуглеводів та 4,51 г жирів (за даними USDA).

Усередині яєчко складається з маленьких часточок, заповнених насіннєвими канальцями, кінці яких утворюють мережу яєчка (лат. rete testis) і виходять у придаток яєчка. Канальці яєчка містять семяутворюючий епітелій, з якого розвиваються сперматозоїди.

Зовні жовток покритий тонкою жовтковою тришаровою оболонкою, що виконує захисну функцію (не пропускає колоїди), але проникна для газів і води. В центрі жовтка розташована латерба – округле ядро ​​діаметром близько 6 мм. Воно є більш рідким і світлим шаром. жовтка.

loading
×