Хто бере добову пробу?
7.2. Добова проба відбирається медичним працівником або під його керівництвом у спеціально виділені стерильні промарковані ємності – окремо кожну страву чи кулінарний виріб.
Відбір добової проби здійснюється працівником харчоблоку (кухарем). Контроль за правильністю відбору та зберігання добової проби здійснює завідувач виробництва.
– за 30 хв до роздачі черговий лікар знімає пробу, зважує порційні страви, визначає санітарний стан харчоблоку та робить запис у журналі проб готовою їжі. – при виявленні недоліків черговий лікар повинен вжити найрішучіших заходів, аж до заборони видачі їжі.
Добову пробу від приготовленої страви відбирають стерильними ложками в промаркований стерильний скляний посуд з скляними або металевими кришками, що щільно закриваються. Порційні страви відбираються у повному обсязі, при цьому салати, перші та треті страви, гарніри – не менше 100 гр.