Навіщо калабас?
Калабас або калебаса (calabaza) посуд для заварювання і також для пиття мате.
Для правильного заварювання мате потрібні спеціальні прилади: калабас (калебас) – посудина для заварювання мате, як правило робиться з гарбуза-горлянки, але іноді буває зі скла або глини, а також бомбардування (бомбижжя) – трубка з ситом (або іншим фільтром) на кінці, через яку п'ється напій.
У калебасу на дві третини засипається мате-заварка, яка потім просочується холодною водою, а за кілька хвилин можна вставити бомбиллю, обережно зануривши ситечко на дно. Після цього заварка заливається гарячою водою і настоюється – зазвичай не більше двох хвилин.
Калебас, калебаса (ісп. calabaza – гарбуз) – традиційна посудина для приготування та пиття мате, що тонізує напої народів Південної Америки. Судини виготовлялися індіанцями з деревного гарбуза-горлянки (Lagenaria siceraria).