Навіщо здають лептин?

Лептин – це гормон жирової тканини, що забезпечує регуляцію енергетичних, нейроендокринних та метаболічних процесів організму. Він служить клініко-лабораторним маркером ризику цукрового діабету 2-го типу та ішемічної хвороби серця, а також застосовується для діагностики ожиріння та вторинної аменореї.

Аналіз на лептин призначають із метою: оцінки ймовірності розвитку ішемічної хвороби серця; визначення ризику виникнення цукрового діабету другого типу

Лептін бере участь у регуляції ваги людини, викликаючи зниження апетиту та зменшуючи споживання їжі (при голодуванні його рівень у крові знижується, при переїданні – підвищується). В осіб із підвищеною масою тіла відзначають збільшення концентрації лептина, що пов'язують із резистентністю до гормону

У поєднанні з іншими дослідженнями (ліпідний профіль, оцінка функції щитовидної залози, визначення вмісту глюкози та інсуліну) рівня лептину використовується виявлення ризику розвитку цукрового діабету, серцево-судинних захворювань, і навіть для пошуку причин порушення менструального циклу в жінок.

loading
×