Що означає поняття ризик у системі ХАССП?

Ризик – поєднання ймовірності реалізації небезпечного фактора та ступеня тяжкості його наслідків.

ХАССП (англ. Hazard Analysis and Critical Control Points, HACCP — аналіз ризиків та критичні контрольні точки) — концепція, яка передбачає систематичну ідентифікацію, оцінку та управління небезпечними факторами, які суттєво впливають на безпеку продукції.

Небезпека, що становить загрозу для безпеки харчової продукції (food safety hazard) – біологічні, хімічні або фізичні агенти харчової продукції (3.18), які потенційно можуть стати причиною несприятливого впливу на здоров'я.

Небезпечні фактори ХАССП – ФІЗИЧНІ

  • уламки скла (пляшки, банки, посуд);
  • дерево (ящики, будівельні матеріали);
  • рослинні домішки (солома, насіння бур'янів);
  • каміння (будівельні матеріали);
  • металеві домішки (обладнання, дроти);
  • ізоляція (будівельні матеріали);
  • кістки (неправильна переробка);
loading
×