19Тра
2023
admin / Українцям / 0 comment
Що означає поняття ризик у системі ХАССП?
Ризик – поєднання ймовірності реалізації небезпечного фактора та ступеня тяжкості його наслідків.
ХАССП (англ. Hazard Analysis and Critical Control Points, HACCP — аналіз ризиків та критичні контрольні точки) — концепція, яка передбачає систематичну ідентифікацію, оцінку та управління небезпечними факторами, які суттєво впливають на безпеку продукції.
Небезпека, що становить загрозу для безпеки харчової продукції (food safety hazard) – біологічні, хімічні або фізичні агенти харчової продукції (3.18), які потенційно можуть стати причиною несприятливого впливу на здоров'я.
Небезпечні фактори ХАССП – ФІЗИЧНІ
- уламки скла (пляшки, банки, посуд);
- дерево (ящики, будівельні матеріали);
- рослинні домішки (солома, насіння бур'янів);
- каміння (будівельні матеріали);
- металеві домішки (обладнання, дроти);
- ізоляція (будівельні матеріали);
- кістки (неправильна переробка);