Що пив Сталін вино?

«Великий вождь усіх народів» вважав за краще червоні десртні вина. До таких вин відносяться «Кіндзмараулі» та «Хванчкара». Якщо вино з регіону Рача «Хванчкара» було відоме ще до революції, цілком можливо, що технологію виробництва «Кіндзмараулі» розробили спеціально для Сталіна 1942 року.

Хванчкара Найчастіше коханим вином вождя називають саме це напівсолодке. У книзі Вадима Скардана та Наталії Сорокіної «Грузинське вино. Ренесанс» висловлюється думка, що його спеціально відродили для Сталіна. Вино, яке згодом отримало назву «Хванчкара», з'явилося наприкінці ХІХ століття у сім'ї князів Кіпіані.

Як пише Лаврентій Гуджієв у виданні «Сталін жартує…», якось Штеменко крадькома скуштував рідину з графину, яку вождь весь час підливав в келих з вином. У графині опинилася звичайна вода. Сталін, повернувшись до столу, посміхнувся: «Міцна вода?»

Хванчкара – виготовляється з винограду сорту Олександроулі та Муджуретулі. Ці два сорти винограду ростуть скрізь у Рачі, тому Хванчкара не є рідкістю. Це напівсолодке вино, вартість однієї пляшки якого загалом 40-60 ларі.

loading
×