Що призводить до закупорки судин?

Чинниками, що сприяють розвитку атеросклерозу, вважаються: підвищений тиск, цукровий діабет, зайва вага, стрес, куріння, алкоголь, вік старше 50 років. Варто зазначити, що розвиток захворювання найчастіше починається у молодому віці, а до 50-60 років з'являються основні симптоми.

Основною причиною атеросклерозу судин є порушення метаболізму жирів та протеїнів, що призводить до формування характерних атеросклеротичних бляшок. Неправильне харчування дає поштовх до порушення в обмінних процесах, ураження стінок судин, їх потовщення та формування атеросклеротичних бляшок (Рис.

Найбільш доступним, простим, безпечним та ефективним методом дослідження судин є УЗД. Якщо говорити про діагностику атеросклерозу, то ультразвукове дослідження застосовується для оцінки стану аорти, артерій верхніх та нижніх кінцівок, брахіоцефальних артерій (шия), судин головного мозку.

Забороняється

  • вершкове масло, тваринний жир, свиняче сало, тверді маргарини;
  • м'ясо з видимим жиром, ковбаси, сосиски, паштети, шкіра свійської птиці;
  • жирні м'ясні бульйони;
  • субпродукти (печінка, нирки, мізки, печінкові паштети);
  • незбиране молоко, згущене молоко, вершки, сметана, жирний сир;
  • сири понад 30% жирності;
loading
×