18Тра
2023
admin / Українцям / 0 comment
Що руйнує фітинову кислоту?
Замочування, пророщування та подальше кип'ятіння злаків, насіння та бобових активізують фітазу, яка потім нейтралізує фітинову кислоту. Цей спосіб нейтралізує практично всю (97-98%) фітинову кислоту, як і у випадку з ферментацією.
Фітаза – це фермент, який нейтралізує фітинову кислоту та вивільняє фосфор.
Замочування круп та бобових знешкоджує антинутрієнти, у тому числі фітинову кислоту. Сприяє пробудженню ферментів, виробництву вітамінів у крупах та бобових.
Щоб скоротити кількість Фітинової кислотинеобхідно створити умови проростання. У середньому в часі овес необхідно вимочувати 10-12 годин, жито – 8 годин, рис – 9 годин, гречана крупа – 5 годин, а пшоно – 5 годин. Одним із дієвих способів зменшення Фітинової кислоти є пророщування.