Що таке цій?
qi або ch'i) – одна з основних категорій китайської філософії, фундаментальна для китайської культури, у тому числі і для традиційної китайської медицини. Найчастіше визначається як «пневма», «ефір», «повітря»
Енергія починає свій рух у легенях і закінчує у печінці, охоплюючи кожен міліметр тіла. Рух енергії ці можна порівняти з тим, як річка рухається руслом. Зміна напряму, застої, зниження рівня води – все це призводить до в'янення. Так і з енергією – її дисбаланс порушує здоров'я людини.
Специфічні продукти, які прицільно підвищують ці нирок – це все, що пов'язане з морем: устриці, мідії, морські водорості, риба. Крім того, високу енергетичну цінність для нирок мають чорний кунжут або кунжутний урбеч, насіння соняшнику, горіхи кешью і свинина.
Щоб накопичити енергію ці, важливий баланс їжі-ян та їжі-інь
- Їжа-ян зігріває, підвищує розумову та фізичну активність. …
- Їжа-інь охолоджує, робить тіло м'яким та млявим. …
- Гарячі (багато ян): баранина, часник, перець, горіхи, мед, спеції.