Що таке трапеція та властивості трапеції?
Чотирьохкутник, у якого дві сторони паралельні, а дві інші сторони не паралельніназивається трапецією. Паралельні сторони трапеції називають її підставами. \(AD\) і \(BC\) – основи. Сторони, які не паралельні, називаються бічними сторонами трапеції.
Властивості трапеції
- Сума кутів, що належать до бічної сторони трапеції, дорівнює 180∘.
- Кожна діагональ трапеції утворює з її основами рівні кути.
- При перетині діагоналей трапеції і продовжень її бічних сторін утворюються подібні трикутники, що належать до основ.
τραπέζιον — «столик» від τράπεζα — «стіл») — опуклий чотирикутник, у якого дві сторони паралельні, а дві інші сторони не паралельні. Часто в визначення трапеції опускають останню умову (див. нижче). Паралельні протилежні сторони називаються основами трапеції, а дві інші – бічними сторонами.
Прямокутний трапецією називається трапеція, у якої одна бічна сторона перпендикулярна до основ. Різносторонньої трапецією називають усі сторони трапеції мають різну довжину. Тупокутний трапецією називається трапецією, У якої один з кутів, прилеглих до більшої основи тупий.