Що вбиває пастеризація молока?

Метою пастеризації молока є знищення небезпечних бактерій за рахунок одноразового нагрівання. При цьому дотримується певний температурний режим та тривалість витримки. Найшвидше гинуть мезофільні бактерії, тоді як інші типи мікробів можуть залишатися активними.

Пастеризація значить стерилізації продукту. Гинуть при пастеризації в основному психротрофні та мезофільні молочнокислі бактерії (S. lactis, S. cremoris та ін), тоді як термофільні молочнокислі стрептококи та ентерококи, що використовуються для отримання кисломолочних продуктів, знижують активність.

При пастеризації глибокі зміни фізико-хімічних та біологічних властивостей молока не спостерігаються. Вміст білка та вітамінів значно не змінюється. Органолептичні параметри, такі як запах, смак, колір, консистенція залишаються незмінними.

Пастеризація – одноразове нагрівання рідини до температури нижче за температуру кипіння, на короткий час, від однієї секунди до 30 хв. Її використовують, щоб знищити бактерії, що містяться в молоці.

loading
×