Що виділяється при бродінні дріжджів?

Як зазначалося вище, майже завжди спиртове бродіння здійснюють дріжджі. Вони зброджують моно- та дисахариди з освітою етанолу та вуглекислого газу.

Дріжджі харчуються цукрами, а за їх відсутності – розщеплюють крохмалі. Побічний продукт життєдіяльності дріжджів – Вуглекислий газвиділяється у вигляді крихітних бульбашок.

При цьому утворюються продукти бродіння: – Основні: етиловий спирт та вуглекислий газ; – Побічні: альдегіди, кетони, вищі спирти і т.д.

В результаті бродіння виходить спирт. Водночас збільшення концентрації спирту у бразі уповільнює процес чи повністю припиняє його. Тому, використовуючи температуру середовища, цукор та спирт, можна керувати реакцією. Різні дріжджі мають різну чутливість до концентрації спирту.

loading
×