Скільки одиниць інсуліну на 1 ХЕ?

Як правило, середня потреба організму для засвоєння 1 ХЕ становить від 1 до 3 ОД інсуліну – це так званий вуглеводний коефіцієнт (КК).

Існують математичні формули розрахунку КК. Наприклад, «Правило 2,61»: КК [ОД/ХЕ] = (1,75× добову дозу інсуліну) / маса тіла (кг). Наприклад, за добу людина вагою 90 отримує 30 ОД аналогів інсуліну (короткий + довгий). КК =1,75х30/90 = 0,6 ОД інсуліну на 1 ХЕ.

Хлібна одиниця (ХЕ, вуглеводна одиниця) – умовна одиниця, розроблена німецькими дієтологами, використовується для приблизної оцінки кількості вуглеводів у продуктах: одна ХЕ дорівнює 10 (без урахування харчових волокон) або 12 грамів (з урахуванням баластових речовин) вуглеводів або 20 (25) г хліба.

Як правило, стартова доза інсуліну становить 10 ОД або 0,1-0,2 ОД/кг ідеальної маси тіла. Корекція дози проводиться за рівнем цукру натще. Ваш цільовий рівень цукру крові визначає ваш лікар. Зміна дози інсуліну проводиться кожні 3 дні.

loading
×