Скільки потрібно води на 1 кг борошна для хліба?

На 1 кг борошна найчастіше витрачається 600 мл води. Різні види борошна по-різному поглинають воду, але одне корисне правило, коли йдеться про біле борошно, — додавати 60% води. Якщо ви використовуєте цільнозернове борошно, то добре додати 650 мл (65%) води. На 1/2 кг борошна використовуйте 300 мл води.

Види хліба

Види хлібаПшеничний борошна у %Води до маси борошна у %
Пшенично-житній хліб7066
Пшенично-житній хліб8064
Пшеничний хліб9060
Пшеничний хліб10058

Для європейської борошна береться таке співвідношення пшеничного борошна та теплою води:

  1. 55 г води на кожні 100 г борошна – для тугого тесту (бубліки, сушіння),
  2. 62 г води на 100 г борошна – для тесту середньої м'якості (печиво, чебуреки, рогалики),
  3. 66 г води на 100 г борошна – для м'якого тіста (пироги, піца),

Рідини беруть приблизно в 2,5 рази менше, ніж борошна. Це означає, що на 1 кг борошна– 400 мл рідини.

loading
×