Скільки заведено давати чайових?

Фахівці з етикету вважають, що в кафе чи ресторані офіціанту завжди прийнято залишати чайові, якщо вони не включені в рахунок. "У Росії стандартний розмір чайових – 10%. Найчастіше вони діляться між персоналом ресторану, а не дістаються лише одному офіціанту.

10% У Росії чайові зазвичай становлять 5-10%. Щоправда, доплачувати офіціантам, таксистам, кур'єрам та іншим представникам сфери послуг понад чека вважають за потрібне не всі клієнти.

Розмір подяки визначають традиції. Так, у Росії прийнято залишати в кафе та ресторанах приблизно 10% від рахунку. Але це не означає, що офіціант засмутиться, якщо ви дасте йому більше. 10% – дуже зручна для підрахунку сума: не потрібно ні калькуляторів, ні аркуша паперу та ручки.

Згідно з правилами ресторанного етикету, чайові у ресторані краще залишати після оплати рахунку. Вважається, що демонструвати свою щедрість непристойно, тож залишати чайові краще без зайвих слів. При цьому не треба соромитися — краще щиро подякувати працівникові закладу.

loading
×