У чому цінність калини?
У калині Існують такі вітаміни, як С і Р, каротин, залізо і марганець, 32% інвертного цукру (який трансформується в глюкозу та фруктозу), каприлова, ізовалеріанова, мурашина, оцтова кислоти, флавоноїди, танін, пектин, вибурнін.
Звичайна калина багата на мінерали, вітаміни та модні нині антиоксиданти. У народній медицині використовують навіть її кору, не кажучи вже про ягоди та кісточки. калини. Причому для настання цілющого ефекту в більшості випадків достатньо п'яти столових ложок самих ягід – або три-чотири чашки відвару (чаю) калини в день.
Але, як і у кожної лікарської рослини, у калини є протипоказання. Її не можна вживати людям, схильних до тромбоутворення, зниженого тиску, при загостренні захворювань шлунково-кишкового тракту, а також вагітним. Через високий вміст пуринів вона протипоказана при подагрі та хворобах нирок.
Є сечогінним засобом, а також добре виводить отруйні шлаки та токсичні речовини з людського тіла. Справляється з головними болями, знижує артеріальний тиск, добре приймати такий чай при вегетосудинних захворюваннях. Зміцнює судини та серце, знижує рівень холестерину в крові.