У чому можна розчинити яєчну шкаралупу?

Так можна. Якщо бути прискіпливо точним, то на 75 грам чистої (безводної) крейди потрібно 1 літр 9% оцту. Це приблизно (з розрахунку 4 г крейди на шкаралупу 1 яйця) на шкаралупу від 25-30 яєць з урахуванням їхньої вологості та вмісту інших речовин.

Оцтова кислота CH3COOH взаємодіє з карбонатом кальцію CaCO3, що входить до її складу, та розчиняє шкаралупу. У цьому утворюється ацетат кальцію.

Найпростіший спосіб приготування яєчної шкаралупи для вживання її як джерело кальцію: Добре промити шкаралупу під водою (якщо миєте сирі яйця, то мийте їх із господарським милом). Потім прокип'ятити шкаралупу у воді протягом 5-10 хвилин: це вбиває бактерії.

Тому, якщо Ви хочете використовувати лише шкаралупу як джерело кальцію – переведіть солі кальцію в розчинну форму за допомогою оцтової кислоти (на 100 г шкаралупок – 1 літр 9% оцту, отриманий розчин розбавити в 10 разів для поливу ямок перед посадкою або поливу рослин).

loading
×