У чому різниця настою та відвару?

Настої та відвари отримують шляхом водного екстрагування частин рослини. Настої готують переважно із квіток, листя, трав; відвари – з ягід, коріння, кори.

Ефірні масла легко виганяються разом з парою, тому з незакритої ємності вони випаровуються, а настій втрачає свої корисні властивості. До речі, з цієї ж причини з запашних рослин краще готувати саме настої, а не відвари. Проціджують настої в охолодженому стані – так менше губиться аромат.

Настої та відвари – рідкі лікарські форми, що є водними вилученнями з лікарської рослинної сировини, а також водні розчини сухих або рідких екстрактів (концентратів).

«Ключове відмінність наливок від настоянок в тому, що наливки роблять тільки з плодів і ягід, а в настойках можуть бути і трави, і коріння, і насіння, і плоди – те, що називають пряно-ароматичним сировиною. У наливках від 18 до 20% алкоголю, а в настойках – до 40%. Гіркі настоянки бувають і з 60% алкоголю.

loading
×