Як багато бактерій гине при пастеризації молока?

Так, якщо воно отримане за допомогою ультрапастеризації – нагрівання до температури 140 градусів, але протягом 1-2 секунд. Така обробка зменшує кількість живих бактерій на 5–6 порядків та інактивує ферменти, що дає можливість зберігати молоко при кімнатній температурі 3-4 місяці.

Метою пастеризації молока є знищення небезпечних бактерій з допомогою одноразового нагрівання. При цьому дотримується певний температурний режим та тривалість витримки.

Пастеризація значить стерилізації продукту. Гинуть при пастеризації в основному психротрофні та мезофільні молочнокислі бактерії (S. lactis, S. cremoris та ін), тоді як термофільні молочнокислі стрептококи та ентерококи, що використовуються для отримання кисломолочних продуктів, знижують активність.

При пастеризації глибокі зміни фізико-хімічних та біологічних властивостей молока не спостерігаються. Вміст білка та вітамінів значно не змінюється. Органолептичні параметри, такі як запах, смак, колір, консистенція залишаються незмінними.

loading
×