Як додавати хміль у сусло?
Хміль слід додавати в два етапи: перша порція – для надання гіркоти, друга – для надання аромату. Гіркі сорти хмелю прийнято додавати на початку варіння, а ароматичні – у середині або ближче до кінця процесу. Такі сорти хмелю, як Hallertauer Magnum, Nugget, належать до гірких сортів.
Для отримання хмелевого аромату хміль необхідно додавати в самому кінці кип'ятіння або відразу після закінчення кип'ятіння. Чим ближче до кінця кип'ятіння буде додано хміль, тим сильнішим буде аромат.
Доза внесення варіюється від сорту пива. В основному від 5 до 10 грам хмелю на літр сусла.
Хміль вносять у два чи три етапи: 80% всього хмелю (40% ароматного та гіркого) – на початку кип'ятіння, 20% ароматного – наприкінці, або 50% всього хмелю (25% ароматного та гіркого) – на початку кип'ятіння, 30–40% ароматного – у середині (що забезпечує кращий вихід смакових речовин), 10–20% ароматного – наприкінці кип'ятіння.