Як на Русі називали сир?
Просто на різних територіях тогочасної Русі продукти, отримані шляхом згортання молока, називали або сиром, або сиром. До речі, у європейському сироробстві продукти типу сиру (кисломолочне згортання) досі відносять до групи свіжих сирів, а в той час як термін "сир" має суто російське вживання.
У давньоруській, українській, сербській та деяких інших слов'янських мовах слово «сир» означає як власне сир, так і сир, тому продукти з сиру досі часто називають «сирними» (наприклад, сирники — українізм замість російської «творожники», див. «сир»).
"Сир" – це спочатку заготівля для "сиру", скисле, тобто "зроблене, створене" молоко, згодом вона ставала"сиром". Так і зараз, якщо сир ("колишній сир") залишити під пресом надовго, він стане "сучасним сиром".