Як на Русі називали тульський пряник?

Пізніше пряники почали ліпити вручну, надаючи їм незвичайної форми. Такі пряники пеки на півночі Русі, і їх тоді називали козулями. Назва походить від слова "завиток" – саме в такій форі ліпили пряники. Mar 18, 2022

Перші пряники на Русі називали «медовим хлібом» близько IX століття, вони були сумішшю житнього борошна з медом і ягідним соком, причому мед у яких становив майже половину від інших інгредієнтів.

Виробництво пряників мало деякі особливості: якщо тісто замішували на воді або на цукровому сиропі, що остигнув, то такі пряники називалися сирцевими (всі перераховані вище); якщо ж заміс тесту виробляли на гарячому цукровому або медовому сиропі – виходили заварні пряники.

Їх начебто надрукували на поверхні пряничного тіста, тому і пряники називали друкованими. В музеї пряника, в Тулі, виставлені дошки – форми: "Пряник їсти добрим людям на здоров'я та честь", "Милості просимо нашої хліба-солі", "Від милого подарунок дорожчий за золото" і т.д.

loading
×