Як правильно обробляти березовий кап?

Навесні, щойно стає сніг, у гірські ліси півдня Башкирії вирушають заготівельники капа. Вони обережно зрізають нарости з березових стволів, потім місце спила густо змащують парафіном, олійною фарбою або вапномщоб не потрапили в дерево шкідливі мікроби, щоб воно не зачахло, не загинуло.

Березовий кап є наростом на стовбурі. Він широко використовується для виготовлення різних виробів типу сувенірів, посуду, великих предметів. Майстри створюють із нього шедеври ручної роботи, які можуть бути як предметом побуту, і декоративним елементом.

Кору з капа легко зняти під час руху соку в кінці квітня початку травня не пошкодивши жодної нирки, що не розкрилася, "сосочка". Це можна зробити навіть рукою: Злегка надрізати кору навколо капа і підчепивши її, зняти як панчоха. Рану на дереві обов'язково замазати садовим варом, глиною або олійною фарбою.

Кап березовий, висушений. Ціна за один великий 1500 грн. Ціна за маленький 750 грн.

loading
×