Як прибирали льон?

Забирали льон, витягаючи його із землі з корінням – «рвали». Стебла захоплювали жменями ("п'ястями") і клали поруч "в хрести" – одну жменю на іншу. [35] З п'ясті вибирали бур'яни, вирівнювали кореневі кінці, обтрушували землю. У дощову погоду рвати льон припиняли.

Спочатку вибирають по довжині смуги настільки широко, скільки дістане рука, весь льон над хмизною стланню, намагаючись виривати стебла так обережно, щоб не засмутити стлані; потім стлань, на обраній смузі, розбирають і вибирають решту на ній льон, який не переріс стлані

У північних льоносіяючих регіонах тільки приступають до смикання посівів льону-довгунця і в основному використовують традиційну комбайнову технологію збирання насіннєвих посівів. льону-довгунця та комбіновану (роздільну та комбайнову) технологію збирання товарних посівів

Льонборгунець починають прибирати роздільним методом, що він досягає основи ранньої жовтої стиглості (осипання листя нижньої частини стебла, пожовтіння іншого листя). Ця фаза стиглості характеризується еластичністю волокна і придатністю насіння як для посіву, але й отримання масла.

loading
×