Як роблять корковий корок?

Виробництво винної пробки досить тривалий та трудомісткий процес: кору з дуба зрізають виключно в ручну у липні або в серпні, потім її необхідно підсушувати протягом п'яти-шості місяців, потім зрізану кору сортують (Частина йде на виробництво пробок, а частина на виробництво пробкових покриттів).

Корок варять у величезному казані, а заразом знищуються всякі жучки-павуки, які встигли в ній завестися. Потім кору розрізають на смуги, після чого знову сортують, миють, дезінфікують і знову вимочують у воді.

Підготовлений матеріал варять, ріжуть смужками, дезінфікують. Зі смуг вирізають пробки, якими закупорюють дорогий алкоголь Обрізки подрібнюють до крихти, яку пускають на виробництво клеєних пробокнаприклад для шампанського. Найдрібнішу крихту пресують і роблять пробки для дешевого вина недовгого зберігання.

Пробка, або фелема (лат. phellema) – вторинна покривна тканина осьових органів рослинискладова перидерми. Фелема утворюється в результаті периклінальних (паралельних поверхні) поділів клітин феллогену, причому клітини феллеми відкладаються феллогеном назовні.

loading
×