Як роблять кумис?

Кумис отримують шляхом сквашування кобилячого молока кумисною закваскою. Вона являє собою суміш болгарської та ацидофільної молочнокислої палички та дріжджів. Заквашують нею і коров'яче, і козяче молоко, але найсмачніший і найкорисніший напій все-таки споконвічно готують із кобилячого молока.

Улюбленим напоєм казахів завжди залишався кумис, що застосовувався і з лікувальною метою. Для його приготування кобила молоко зливають у шкіряну посудину – саба і заквашують його, після чого дають постояти день-два, часто збовтуючи тим часом спеціальним мутовкою – піспек. Кобилиць доїли п'ять-шість разів на день.

Після цього в сире не пастеризоване молоко вливають дистилят і сквашують при 300 градусах протягом 8-10 годин. Кумис поєднує в собі смак і молока та алкоголю. Чим вища жирність молока, тим насиченішим і міцнішим вийде кумис. Максимальна міцність напою – 5-6%.

loading
×