Як спекти хліб, щоб він не черствів?
Щоб хлібобулочні вироби тривалий час не черствіли, в тісто додають молоко, сметану, сироватку, кефір та сир. Можна використовувати патоку, яка також є природним консервантом і продовжує свіжість хлібобулочних виробів. Зупинити процес черствіння неможливо.
Тому що крохмаль у ньому переходить із аморфного стану в кристалічний. Хліб складається з білків (клейковини), що містяться в муці, і крохмалю. Молекули крохмалю бувають двох видів: амілоза та амілопектин, вони з'єднуються один з одним, утворюючи гранули.
Насправді все зовсім навпаки: хліб черствіє, бо поглинає надто багато вологи. У це важко повірити, але це так. Для пояснення цього явища необхідно враховувати, що хліб виготовлений з борошна та води. Отже, у ньому багато крохмалю, який змінює свою структуру.