Як визначається вірулентність?
Вірулентність вимірюють мінімальною кількістю мікроорганізмів або мікрограмів токсину, що викликають смертельний результат при зараженні певної тварини або птиці. Зазвичай таку величину виражають у вигляді LD50, Т. е. кількістю мікроорганізмів або мікрограмів токсину, що викликає загибель 50% піддослідних особин.
Вірулентність залежить від властивостей самого інфекційного агента, і навіть від чутливості (сприйнятливості) організму-господаря. Вірулентність вимірюється у кількості одиниць (клітин чи вірусних частинок) інфекційного агента, необхідні зараження організму.
Найточніша одиниця вірулентності середня летальна доза (LD50) – це найменша кількість мікроорганізмів (токсинів), що викликає загибель половини тварин у досвіді.
Патогенність може значно відрізнятися у різних груп одного виду мікроорганізму (штамів чи серотипів) під впливом різних факторів. Вірулентність є якісною, фенотипічною, індивідуальною ознакою конкретного штаму – це ступінь (захід) патогенності.