Як визначити жирність молока?

Щоб дізнатися жирність молока в домашніх умовах, беруть склянку та наливають 10 см молока. Далі його залишають у приміщенні на 8 годин, після чого вимірюють товщину шару вершків. При цьому 1 см говорить про 10% жирності, а 1 мм = 1%.Jan 27, 2021

Для контролю жиру в молоці і молочних продуктах використовують такі методи: кислотний, оптичний, гравіметричний, експрес-метод ультразвукового аналізу, експрес-метод ІЧ-спектроскопії.

Середній відсоток жиру (білка) за лактацію визначається шляхом розподілу кількості однопроцентного молока на удій за відповідну лактацію. Масова частка жиру та білка розраховується за контрольну добу з точністю до 0,01%, отриманий результат за контрольний період округляється до 0,01%.

Використовуються жироміри (бутирометри) з градуюванням 1-6. Для початку набирається сірчана кислота із використанням скляного дозатора 10 мл. Кожен жиромір відмірюють по 10 мл. Використовується 2 жироміри для паралельних визначень, щоб зрештою взяти середнє значення і уникнути похибки.

loading
×