Як збирати льон?

Спочатку вибирають по довжині смуги настільки широко, скільки дістане рука, весь льон над хмизною стланню, намагаючись виривати стебла так обережно, щоб не засмутити стлані; потім стлань, на обраній смузі, розбирають і вибирають решту на ній льон, який не переріс стлані

Забирали льон, витягаючи його із землі з корінням – «рвали». Стебла захоплювали жменями ("п'ястями") і клали поруч "в хрести" – одну жменю на іншу. [35] З п'ясті вибирали бур'яни, вирівнювали кореневі кінці, обтрушували землю. У дощову погоду рвати льон припиняли.

було проведено спеціальний досвід. Полегший льон смикали в три терміни: перший термін – 7 серпня, коли льон щойно відцвіла, головки утворилися, але насіння в них ще не сформувалося; другий – через 10 днів – 17 серпня; третій – 3 вересня.

Завдяки раннім термінам сівби (березень-квітень), короткому періоду вегетації (до 90 днів) та відсутності загальних патогенів льон олійний є добрим попередником для більшості сільськогосподарських культур, у тому числі озимої пшениці.

loading
×