Яке явище гасіння соди оцтом?
а) хімічні явища – Гасіння соди оцтом при приготуванні тіста, прокисання молока, квашення капусти бродіння соку (властивості речовин змінюються); Б) фізичні явища – розчинення цукру у воді, плавлення вершкового масла на гарячій сковорідці, заварювання чаю (речовини зберігають свої властивості).
Взаємодія соди з оцтом називається реакцією нейтралізації. Суть її полягає в тому, що оцтова кислота при взаємодії з лугом, якою є сода, Нейтралізують один одного, виділяючи вуглекислий газ. Цю реакцію домогосподарки використовую в кулінарії для надання пишноті випічці.
вуглекислий газ При змішуванні соди і оцту виникає хімічна реакція, внаслідок якої виділяється вуглекислий газ CO2.
Соду гасять кислотою у тому, щоб відбулася хімічна реакція. При цьому виділяється вуглекислий газ, вода і ще щось. Наприклад, при гасінні оцтом виділяється ще ацетат натрію. Взагалі гасити соду можна будь-якою кислотою: лимонним соком, апельсиновим, кефіром, кислим молоком.