Які білки відносяться до глобулярних?

До глобулярних білків відносяться ферменти, імуноглобуліни, деякі гормони білкової природи (наприклад, інсулін), а також інші білки, що виконують транспортні, регуляторні та допоміжні функції.. У глобулярних білків відношення довгої осі молекули до короткої (ступінь асиметрії) дорівнює 3-5.

На відміну від нерозчинних фібрилярних білків розчинні білки мають майже сферичну (глобулярну) форму. Глобулярним білкам властива високоупорядкована просторова структура (конформація), що сприяє виконанню специфічних біологічних функцій.

До фібрилярним білкам відносять:

  • α-структурні фібрилярні білки (кератини, на частку яких припадає майже вся суха вага волосся та інших рогових покривів, тропоміозин, білки проміжних філаментів)
  • β-структурні фібрилярні білки (Фіброїн шовку)
  • колаген – білок сухожиль і хрящів
  • еластин білок судин та легень.

За ступенем складності білки ділять на протеїни (прості білки), що складаються тільки із залишків амінокислот, та протеїди (складні білки), що складаються з білкової (апобілок) та небілкової частин (простетична група). Протеїни – запасні, скелетні, окремі ферментні білки.

loading
×