Які мікроби вбиває окріп?

Деякі мікроби (наприклад, Bacillus cereus) та віруси (наприклад, вірус гепатиту B) виживають у киплячій воді досить тривалий час – хвилини і навіть годинник. Пріони не деактивуються навіть при кип'ятінні протягом 18 хвилин при температурі 134 °C у герметичному паровому автоклаві.

Вважається, що висока температура при кип'ятінні води вбиває у ній усі шкідливі мікроби. Насправді, це не так. Кип'ятіння не знищує і половини всіх мікроорганізмів, не кажучи вже про важкі метали, пестициди, гербіциди, нітрати, фенолі та нафтопродукти, частинки яких можуть утримуватися у воді.

Вбиває Чи кип'ятіння мікробів У той же час багато збудників небезпечних захворювань, включаючи стафілококову інфекцію і ботулізм, демонструють значно більшу теплостійкість. Щоб гарантовано знищити їх, доводиться кип'ятити воду протягом 10-15 хвилин.

При температурі нижче 10 0 Зі зростання всіх небезпечних для нас бактерій уповільнюється. При температурі більше 63 0 З більшість бактерій гине.

loading
×