Які основні частини курячого яйця?

Яйце складається з яєчного білка та жовтка у вапняній світлопроникній шкаралупі.

Курячі яйця містять найважливіші вітаміни різних груп: В, В1, В2, В6, В9, В12, А, та багатьох інших, величезна кількість корисних макро-і мікроелементів (фосфор, натрій, магній, хром, калій, кальцій, залізо).

Яйцеві оболонки поділяються на три основні типи за своїм походженням: первинні (також жовткова, у ссавців — «блискуча»), вторинні (хоріон) та третинні. Первинна оболонка є практично завжди, тоді як дві інші можуть бути відсутніми.

Зовні шкаралупа покрита надшкаралупною плівкою – кутикулою, яка частково вистилає і пори. Кутикула, побудована з особливого білка – муцину та мінеральних речовин, є для вмісту яйця першим захисним бар'єром.

loading
×