Які речовини є ферментами?

Ферменти (від латів. fermentum "закваска"), або ензими (від грец. ζύμη, ἔνζυμον "закваска"), – зазвичай складні білкові сполуки, РНК (рибозими) або їх комплекси, що прискорюють хімічні реакції в живих системах.

Білки, що прискорюють хімічні реакції, називають ферментами. Без ферментів більшість хімічних реакцій протікало надзвичайно довго, іноді десятиліттями. Кожен фермент прискорює одну-єдину реакцію. З будь-якої суміші фермент вибирає строго певні речовини та змушує їх реагувати.

Ферментами багаті продукти рослинного походження: авокадо, папайя, ананаси, банани, манго, паростки. Більшість формул біологічно активних харчових добавок містить різні травні ферменти та отримані з продуктів тваринного чи грибкового походження.

loading
×