Які сорти сиру жирні?

45-50% – дуже жирний сир – сюди відносяться м'які сорти сиру: бри, камамбер -45-50%, горгонзол – 50%. Напівтверді та тверді сорти сиру мають жирність 25-50%. Наприклад, пармезан – 32%, чеддер, маасдам, ементаль, гауда, російський – 45-48%.

Жирністю сиру називають відсоток вмісту жиру у ста грамах сухої речовини продукту, тобто без урахування води. Залежно від сорту він варіюється в межах 10-75 відсотків. Щоб визначити жирність, необхідно знати, скільки вологи міститься у сирі, а потім відняти її масу від маси продукту.

У сирів нормальної жирності (40-50 відсотків) зазвичай щільна консистенція та виражений смак, сири з високим вмістом жиру м'які, дуже смачні і легко, немов олія, мажуть на хліб, а ось нежирні сорти, як правило, не надто смачні, хоч і у них є свої шанувальники.

Тофу Тофу – самий низькокалорійний сир (73 ккал, жирність 4%). Готують його із соєвого молока методом стукання. Для зсідання білкової маси використовують лимонну кислоту.

loading
×