Які трави кладуть у аджику?
Крім перцю, часнику та солі в аджику можна додати такі прянощі та пряні трави: базилік, уцхо-сунелі, кріп, коріандр, чабер, лавровий лист, майоран та шафран.
Айка, вант. აჯიკა) – абхазька і грузинська гостра приправа у вигляді пастоподібної маси, склад якої входять перетерті (традиційно – на камені) червоний перець, коріандр, пажитник блакитний (уцхо-сунелі) та інші пряні трави (свіжі або сушені), часник, з додаванням певної кількості кухонної солі.
Регулярне вживання аджики дозволяє значно зміцнити імунітет, посилити захисні сили організму. Фітонциди рослин, що містяться в аджику, допомагають вбивати віруси та бактерії. Цей продукт корисно вживати для профілактики респіраторних хвороб, особливо вірусного характеру.
Приправа стимулює травлення та покращує обмін речовин. У той же час цей продукт дуже гострий, тому протипоказаний при виразкової хвороби, гастриті та не рекомендується під час вагітності.